Föreläsare

Flera av nätverkets medlemmar är kunniga föreläsare inom sina fält. Här hittar du en sammanställning av dessa. Är du osäker på vem som kan passa för ditt evenemang eller sammanhang, kontakta gärna nätverkets samordnare på info@skapelseexistens.se så guidar vi dig rätt!

Alasdair Skelton (Stockholm)

Professor i geokemi och petrologi vid Stockholms universitet (och katolik) som gärna ger föreläsningar om skapelsen ur ett naturvetenskapligt perspektiv.

Kontakt

Anneli Sandberg (Karlstad)

Ekotoxikolog och teolog, pastor i Equmeniakyrkan och Universitetskyrkan Teman: Ekologiska krisen: hopp, desperation och teologi. Tro och naturvetenskap. 

Kontakt

Carina Sundberg (Norrköping)

Carina Sundberg är präst, TD, DMin och ekoteolog, med i Rättviksseminariet och bla medansvarig för ”Ekoteologi i församlingen” på stiftsgården i Rättvik. Hon föreläser gärna om ekoteologi, inkarnationsteologi, eskatologi, bibeln och skapelsen, att predika om klimatkrisen, nattvarden ur ett ekoteologiskt perspektiv och gudstjänstens sändning. Honkan  också hålla i workshops om kreativt skrivande i mötet med bibelns texter.

Kontakt

David Wiljebrand (Umeå)

Doktorand i Nya testamentets exegetik, Umeå universitet och certifierad permakulturdesigner och småbrukare. Föreläser på teman som rör framförallt grön bibeltolkning: skapelse, eskatologi och frälsning i Bibeln, relaterat till nutidens miljöfrågor, men ger även föredrag om permakulturdesign och lokal och praktisk omställning.

Kontakt

Elisabeth Gerle (Lund)

Forskare, författare, präst. Senast verksam som professor vid Lund universitet. Aktuell med den nya boken Vi är inte idioter. Klimat, ekonomi, demokrati (Korpens förlag). Mer info om boken finns på Elisabeths hemsida. elisabethgerle.se. Ur en tidig recension: I vägar och nya banor för framtiden öppnas en vision som i grunden uppvisar en större helhet där det ekologiska sammanhanget är ramen och demokratins framtid blir en central fråga. Att höra till, en delaktig demokrati."

Kontakt

Helene Blomqvist (Göteborg/Karlstad)

Litteraturvetare som föreläser inom fälten ekokritik/ekoteologi.

Kontakt

Mikael Kurkiala (Uppsala)

Mikael är docent i kulturantropologi vid Uppsala universitet och sedan 2013 forskare vid kyrkokansliet. Han är författare till bland annat I varje trumslag jordens puls: om vår tids rädsla för skillnader (Ordfront 2005), När själen går i exil: modernitet, teknologi och det heliga (Verbum 2019) och Där pendeln har sitt fäste: om det eviga i människan (Verbum 2023 [i tryck]). Han har också medverkat i ett antal antologier om de existentiella frågornas plats i vår samtid och är sedan 2016 redaktör för den årligen utkommande publikationen Tidens tecken.

Kontakt

Ninna Edgard (Uppsala)

Ninna Edgardh är präst och professor emerita i kyrkovetenskap, särskilt diakonivetenskap. Föreläser i skärningspunkten mellan teologi/kristen tro och frågor om miljö och klimat. Särskilt inriktad på rättvise- och könsperspektiv när det gäller omsorg om människor och skapelse. Författare till Diakonins kyrka. Teologi, kön och omsorgens utmattning (Verbum 2019).

Kontakt

Oliver Li (Delsbo/Uppsala)

Oliver Li, är präst i SvK och forskare på CRS i Uppsala i två interdisciplinära projekt som undersöker AI:ns roll i samhället. Han föreläser om främst AI , panenteism, och processtesim,  men även om Moltmann's teologi och lidandets problem.

Kontakt

Pella Thiel (Stockholm)

Ekolog, pedagog och skribent, medgrundare till End Ecocide Sverige och Faith for Ecocide law och medförfattare till nyutgivna boken Naturlagen - naturens rättigheter och människans möjligheter. Föreläser gärna om varför förståelsen för att människan är en del av den levande världen behöver institutionaliseras och hur naturens rättigheter och ekocidlagstiftning är både möjliga och kraftfulla verktyg för ett hållbart samhälle.

Kontakt

Petra Carlsson (Stockholm)

Professor i systematisk teologi vid Enskilda Högskolan Stockholm, präst och författare till bl.a. boken Gråstensteologi.
Kontakt

Sofia Oreland (Uppsala)

Doktorand i teologi, Uppsala universitet. Forskar om kopplingen mellan religiös tro och klimataktivism i Sverige och Sydafrika. Präst i Svenska kyrkan. Föreläser om ekoteologi omsatt i praktisk handling, om kopplingar mellan klimatengagemang/aktivism och religiös tro, om religiösa aktörers potentiella roll att utforska nya sätt att leva och bygga samhälle.

Kontakt

Sofie Söderin (Stockholm)

Präst och samordnare för Skapelse & Existens. Har en master i systematisk teologi med inriktning ekoteologi och föreläser om vad ekoteologi är och innebär i allmänhet samt om hur vi kan förstå den Heliga Andens verkan i Skapelsen i tider av klimatkris.

Kontakt

Stina Tysk (Göteborg)

Präst och samordnare för Skapelse & Existens. Hennes master i bibelvetenskap fokuserade på en ekoteologisk läsning av Paulus. Hon föreläser om detta och om hur man kan läsa bibeln med ett ekoteologiskt perspektiv.

Kontakt

Sven Hillert (Alfta/Ovanåker)

Präst i Alfta-Ovanåker, författare, ekoteolog, mångfaldsteolog, bibelvetare och författare, med särskilt intresse för att prata tro och liv och jordens framtid.

Kontakt

(ort inom parentes anger ort där personen är verksam, utesluter ej att föreläsningar kan ske på annan plats än angiven)