Svenska kyrkans klimatambassadörer har skapat en kalender för fastan 2024. Här kommer den laddas upp, vecka för vecka. Kalendern är fri att dela och sprida där och till dem som vill både i sociala medier och i fysisk form. Den passar bra att skriva ut i A3 format och kan sättas upp i kyrkor, på anslagstavlor, i församlingshem, i lunchrummet eller på arbetsrum. Vi hoppas kalendern kan bli en inspiration, en utmaning och starten på goda samtal och ändrade vanor.

Scrolla neråt så kommer det under fastans tid fyllas på med nya veckor och nya utmaningar.

Den grafiska designen står Alexander Rydberg för.

Omställningskalender i fastan 2024

Vecka 1 handlar om medmänsklighet och klimaträttvisa. Vill du lära dig mer om ekoteologi och hur klimatet hänger ihop med vårt kristna uppdrag (utmaning 2)? Här finns tips på vad du kan läsa. Klicka dig runt på vår resursbank och lär dig mer.

Här är veckans andliga övning i sin helhet
En övning om inkomst, miljöpåverkan och utrymme för längtan

Ofta kan det kännas trist och tråkigt med alla måsten och borden runt klimat och miljö. Egentligen är det dock ganska enkelt. Det handlar om inkomst. Generellt sett gäller att ju högre inkomst desto större påverkan. Ju mer pengar vi har desto högre konsumtion och desto fler fritidsintressen, resor och aktiviteter. Oavsett hur mycket pengar du har är denna utmaning lite annorlunda. 

Sök dig till en lugn plats, gärna utan alltför mycket intryck från vårt mänskligt skapade samhälle. Ägna en stund åt att fundera på vart dina pengar går. Vilken värld jobbar dina pengar för? Hur skulle ditt liv se ut om du tjänade 22 100 kronor i månaden? (den lägsta medianlönen i Sverige enligt SCB, 2020) Vad skulle du behöva avstå?  Just att avstå saker, förluster, är något vår mänskliga hjärna inte gillar! Vad händer om du istället tänker på hur mycket utrymme du skulle kunna frigöra i ditt liv? Vad skulle du fylla med istället? Vad kan du uppfatta för längtan bortom jobb, pengar, prylar, måsten och borden? Hitta en sak som du inte ska göra en tid framöver för att lämna utrymme för din längtan.

Den andliga övningen är skapad av Frida Gårdmo

Vecka 2 handlar om mat och hur den påverkar vårt klimat.

Här är veckans andliga övning i sin helhet

 Denna utmaning handlar om att reflektera över vilka varelser du möter.

Ofta menar vi människor att vi är unika eftersom vi är de enda varelserna som har ett talat språk. Men är det verkligen sant? I psalm 175 står det: “Om än varje träd och gräs på vår mark fått stämma och talande tunga”

Reflektera över de människor, träd, fåglar, spindlar, myror eller växter av olika slag som du möter under en promenad. Vilka möter du? Känner du till deras namn? Vad har de för behov och längtan? Vad skulle de kunna berätta för dig?

Nyfiken på olika djurs språk? Läs Livets tunna väggar av Nina Burton.

Den andliga övningen är skapad av Frida Gårdmo


Vecka 3 handlar om våra konsumtionsvanor och vårt förhållningssätt till kläder.

Här är veckans andliga övning i sin helhet

Vad förvaltar du? Vad beskyddar du? Vilken är din plats på jorden? En övning om din andning och det gröna i världen.

När du andas, andas du ut koldioxid som växter både i din närhet och långt borta, tar upp via fotosyntesen och omvandlar till syre som du senare andas in.  Hur hänger din andning ihop med resten av världen?

Stå eller sitt i några minuter och fokusera enbart på dina andetag, in och ut. Blunda gärna och känn hur andningen flödar genom dig. Öppna ögonen och se dig omkring. Finns det något som börjat grönska ännu? Föreställ dig hur det ser ut när löven slagit ut och marken är grön igen. Andas ut och följ i tanken dina koldioxidmolekyler, in i ett träd och ut över världen. Andas in och tänk dig hur syret har flödat ut från palmblad långt borta. Varje andetag är en bön.

Hur förvaltar och skyddar du allt det gröna i världen? Vad har du gjort den senaste veckan, är det sådant som skyddar eller försvagar den gröna infrastruktur vi är beroende av? Tacka Gud för de gröna växterna och allt som de ger oss.

Den andliga övningen är skapad av Frida Gårdmo.


Vecka 4 handlar om våra konsumtionsvanor och vårt förhållningssätt till prylar.

Här är veckans andliga övning i sin helhet

En övning om att söka glädje och förundran i naturen

Luther talade om människans inkrökthet i sig själv. Det är lätt att fastna i grubblerier, problem och måsten. Denna utmaning handlar om att ta naturen till hjälp för att bryta det mönstret.

Fäst blicken på något du tycker är vackert eller som väcker din förundran. Prova sedan att använda fler sinnen. Hur känns vinden mot kinden? Känner du någon doft? Hör du några ljud? Du kanske till och med kan känna någon smak av luften eller något du vågar smaka på. Hur det känns i kroppen? Sök aktivt efter de upplevelser som väcker glädje, förundran eller kanske till och med njutning. 

Om du kommer på dig själv med att grubbla, vänd fokus utåt igen. Avsluta med att tacka platsen och det du mött för vad du fått ta emot.

Den andliga övningen är skapad av Frida Gårdmo.

Vecka 5 handlar om att på olika sätt lyfta klimatfrågan och omställning för människor runt om kring dig. Det handlar om att påverka och skapa förändring.

Här är veckans andliga övning i sin helhet.

En övning om att be utomhus.
För många svenskar är naturen en kyrka: en plats som underlättar deras upplevelse av tillvarons helighet och Guds närvaro. Men alla har inte den traditionen. Många av oss har vuxit upp med föräldrar som inte tog oss med ut i det fria utan hellre höll sig till stadsmiljön. Hur var det för dig?

Den ortodoxe biskopen Kallistos Ware råder oss att närma oss naturen genom att se de enskilda delarna, djuren som individer och varje växt för sig. Det kan hjälpa oss att lyssna till skapelsen och höra Guds röst genom den. Han kallar naturen för “den gudomliga närvarons sakrament”.  Den heliga Antonius, menade att vi kan se skapelsen som Guds ord. Hur är det för dig? Vad skulle det betyda för dig att läsa naturen som en kompletterande Bibel? Skulle det förändra din relation till den? 

Prova att vara i naturen i andakt. Börja gärna med att be om den heliga andens vägledning. Sätt dig någonstans eller ströva runt. Smaka på tystnaden. Vilka ljud hör du? Vad ser du? Hur talar Gud till dig genom upplevelsen?

Övningen är hämtad ur Med alla levande varelser av Fredrik Ivarsson och Annika Spalde